Vi heier opp bølgen av kroppspress

Kroppspresset i sosiale medier er rykket opp og frem på dagsorden i flere ulike medier de seneste årene. Noen snakker om at det var bedre før, og at det er ulike medier og markedsføring sin skyld på grunn av kraftige retusjeringsteknikker. Hvem er det egentlig som skaper kroppspresset i 2015?

Vi kan lese om ulike bildetrender i sosiale medier. Det handler om å være fit og veltrent, og vi skal spise den sunneste maten for å se best mulig ut - noe som resulterer i flere og flere lettkledde bilder hvor mennesker skal vise frem den perfekte kroppen sin. Siden sosiale medier begynte å utbre seg på 2000-tallet, har det vært "forbudt" å publisere bilder eller innlegg om hvordan man egentlig har det - realiteten. Sosiale medier er hovedsakelig menneskers boble hvor livet fremstilles som helt perfekt - selv om vi alle vet at ingen er perfekte. I ny og ned får mennesker skryt for å ha publisert et ærlig bilde eller innlegg. Det skal ikke skjules, men i hverdagen handler det mest om å skryte av sitt perfekte selv. 

Svært mange skylder på medier og markedføring for det store perfeksjonismefokuset. At magasiner publiserer sterkt retusjerte bilder av kjendiser og modeller, og at det er dette som får oss i dag til å få usunne spise- og treningsvaner. Men er det egentlig derfor? Medie- og PR-bransjen har retusjert modellene sine i nesten eller minst 100 år allerede(!). Så kom ikke her å skyld på det. Selv om ikke Photoshop eksisterte tidligere, fantes det et flertall andre teknikker for retusjering, som i dag faktisk har ført til eksistensen av Photoshop. Det som har endret seg er kvaliteten på produktene. Her er et eksempel fra 1930-tallet:

Den gang var det mer tidskrevende å retusjere, men fotografer retusjerte bilder i like stor grad som i dag. 

 

At det var mer akseptabelt med former før enn i dag er også bullshit når det kommer til magasinforsider - synes jeg. Bare ta en titt på tre ulike forsider fra 1950-tallet:Jeg mener det er vi, og egoismen i oss selv som skaper dagens kroppspress. På grunn av perfeksjonismeboblen vi lever i ønsker vi alltid å være bedre enn andre mennesker. Egoismen er høyere enn noen gang. Det er svært få å se ute i dagens gater... av både barn og voksne om kveldene (sosialisering). Om du tar deg en spasertur gjennom byen er det også svært få som smiler eller sier "hei" i Norge - med mindre man kjenner hverandre veldig godt. Det virker som at vi alltid skal være et hode høyere enn de rundt oss - gjerne med en nese pekende i været som signaliserer: "jeg er bedre enn deg". 

På jobb for en ukes tid siden spiste vi ferske kanelboller. Da overhørte jeg en kollega si: "Jeg snapper ikke det her for å si det sånn. Det får heller bli av en joggetur i kveld." Hvorfor skal det ikke være etisk lov og riktig å vise at man nyter livet og koser seg? Vi heier opp bølgen av kroppspress selv. Om mediene ikke skriver om slanke- og treningspress, er der fedme og overvekt som leder medieforsider. Hva med en mellomting? Kan ikke hver enkelt av oss være et forbilde for hverandre i samfunnet. Uavhengig av alder. For uavhengig av alder er visst presset like stort, med mindre du er blitt så gammel at du har begynt å gi mer faen. Allikevel om du gir faen, synes jeg mange av dere er opptatt av perfeksjonisme, egoisme og å være bedre enn andre. Hva med å dele realiteten? Psyken til alle vil bli bedre, og vi kan leve et mer avslappet liv - alle sammen.

Du må ikke bli kanin eller treningsnarkoman for å se best ut, og bli akseptert i dagens samfunn. Alt handler om spising og trening med måte. Det er egoismen i oss selv som sier at du må trene 5 dager i uka og ikke spise sukker. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits